mandag 17. januar 2011

Gullbjørn ser på fangetransport

Innimellom lurer Gullbjørn på hva for et land han har kommet til. De er jo så veldig hyggelige og vennlige her, men så har de også en del skampletter på historien. Nja, den første skampletten var det vel egentlig ikke Australia som sto for. Australia eksisterte ikke for de som hadde vært her i en, la oss si, 50 000 år.

Så kom denne kaptain Cook, mesternavigatør og eventyrer seilende over Stillehavet og kom til slutt til Botany Bay, som er noen kilometer sør for sentrum, men del av Sydney. Dette var hans første reise, og han var den første som møtte de australske aboriginerne. I dag har Captain Cook et eget rederi med korttidscruise fra Sydney Harbour og rundt omkring, og vi har lagt merke til det fordi Cook bruker et flagg som er en trekantet utgave av det norske.

På hans andre reise ble han den første som krysset den antarktiske polarsirkelen. Dette skjedde den 17. januar 1773, som var 216 år før Idunns søskenbarn Amanda ble født i Trondheim, og hun har bursdag i dag! Gratulerer med dagen både til den sørlige polarsirkel og Amanda!

På hans tredje og siste reise kom han til Hawaii, og lenger kom han sannelig ikke. Men til gjengjeld fikk han okkupere en god del plass i grunnfagspensum i sosialantropologi. Når han først kom i land på Hawaii, hadde han sirklet med klokka rundt øya, og både ferden og skipet hans minte Hawaiianerne om freds- og høsteguden Lomo, som de tilfeldigvis akkurat feiret festival for. Cook og crewet hans ble mottatt som guder, bokstavelig talt, og de ble feiret som guder i en måned.

Så dro Cook og gjengen, men masta knakk, så da måtte de tilbake igjen til øya. Men da var Hawaiianerne ferdig med å feire fred og fordragelighet, og det spekuleres i om de rett og slett syns det var upassende at Lomo skulle komme tilbake når de verken hadde fått satt på vaffeljernet eller hadde lyst på besøk.

Uansett hva som var grunnen til uvennskapen, så døde Captain Cook av en rekke stikkskader han fikk på stranda. Riktignok ble han tatt på fersken i å prøve å kidnappe kongen av Hawaii, visstnok i et forsøk på å forhindre Hawaiianerne i å stikke av med den ene lettbåten hans. Men en historie om reint tjuveri og hevnaksjoner hadde gjort det langt mindre interessant å studere fremmede folkeslag.

Men tilbake til utgangspunktet. Det var ingen som nøyde seg med å studere aboriginerne i Australia. Engelskmennene så ikke på dem som noen trussel, sannsynligvis etter erfaringene med å ufarliggjøre amerikanske indianere med virus og sprit tenkte de vel ikke over at landet var bebodd fra før. Her hadde de et stort landområde, og hva gjør de med det?

"La oss bli kvitt fangene fra våre overfylte fengsler" foreslo en av Cooks medreisende, og slik ble det. Fanger i sin beste alder, som ikke ble regnet som særlig farlige, ble sendt til Australia for å jobbe for føda, men ikke noe mer. I sin tid ble faktisk borttransportering regnet for å være en human løsning, men det sier vel ikke så mye når alternativet var henrettelse.

Uansett så kom de første fangene til Botany Bay den 20. januar 1788, og den 26. januar etablerte de kolonien sin i Port Jackson litt lenger inn i landet. Den dag i dag feires 26. januar som Australia Day, og få reisende kommer seg unna besøk på begge to steder. Port Jackson har blitt til Circular Quay, sirkelkaia, senter for alle ferjene i Sydney-havna og et turistsenter, mens Botany Bay er hjem for flyplassen Kingsford, som gjør at en reise til Australia fra Norge i dag er lang, men slett ikke uoverkommelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar