onsdag 26. januar 2011

Festlig fyrverkeri

Nå har familien vært gjennom nok en ny australsk praksis, Australia Day, og Gullbjørn kan rapportere at han kan kjenne igjen at også dette gjøres på det han har lært å kjenne som australsk vis. Men først litt fakta. Australia Day er nasjonaldagen, og den minnes den første fangekolonien som satte ned flagget i Sydney-havna. Det er minst to grupper som føler seg støtt av valget av dato.

Det ene, mest åpenbare, er aboriginere, som ikke nødvendigvis syns at det er en fin ting at man feirer begynnelsen på en voldsom nedslakting av dem som var der fra før. De andre er de som ikke syns at fangetransporten var noe som skulle feires. Derfor finnes det utallige forslag på andre datoer som kunne vært like fine å feire. Slik som 1. Nyttårsdag. Det er dagen til Føderasjonen, men det møter motstand fordi det jo allerede er en offentlig helligdag. Andre datoer er uaktuelle fordi de enten feirer en liten gruppe, som soldater under 2. Verdenskrig, eller er for nært knyttet til en av delstatene, som for eksempel åpningen av det første parlamentet, som var en ære som gikk til Melbourne i Victoria, og det var visst andre snurt for.

Disse stridighetene er muligens grunnen til at familien har opplevd at australiere ikke helt vet hva de feirer og har fått svar som ligner på “17. Mai er bursdagen til Norge”, og kanskje er det like greit, for Gullbjørn syns at de har fått til en inkluderende dag for gamle og nye australiere. Den første festen familien så var mange boder og konsert i Victoria park, et steinkast unna hjemme. Eivind og Idunn gikk rundt og oppdaget at de fleste der var aboriginere. Men han vet ikke om grunnen til at mange stirret på dem fordi de var så hvite, eller om det bare var fordi han hadde Idunn i sele på ryggen.

Senere på kvelden, når det egentlig er leggetid for Idunn, fikk hun heller sitte i vogna mens familien gikk samlet inn mot Darling Harbour. Dette må være Idunns første opplevelse av folkehav, og langt unna begynte de å gå i kø mot den lille havna som hadde hovedunderholdninga for kvelden. Og når de nærmet seg var de i gang med kveldens nykomponerte symfoni for orkester, kor og, når det nærmet seg slutten: fyrverkeri!

Etter symfonien var det avsynging av nasjonalsang. Med en start med brummende didgeridoer og tøffe rytmer hintet det allerede på at dette ikke var “Ja, vi elsker” sunget med lyrisk alt som forsanger. Her kom også fyrverkeriet fram på avgjørende punkter, og jeg tror aldri at vår sang kunne høstet sånn stor jubel.

Til slutt var det stor finale der fyrverkeriet var hovedstjerna. Hvis det er noe hun kan, Australia, så er det å lage fyrverkeri med lyd og lysshow til, og familien stod som sild i tønne og måpte opp på himmelen. Det vil si, Idunn, som så sitt tredje fyrverkeri i går ble redd som før og prøvde først å flykte bakover fra sin posisjon på mors skuldre, men etterhvert nøyde hun seg med å måpe og peke nølende opp på himmelen. Heldigvis var det så mye å se på, både av lys og folk etterpå at hun raskt ble trygg nok til å kose seg skikkelig igjen.

Selv om vi skryter av at vår feiring av 17. Mai er så barnevennlig på grunn av barnetoget, så hadde denne dagen mye for barna. Ingen gikk i kløende bunader eller korpsuniformer. Det var massevis av morsomme lyseffekter, kroppsmaling, juksetatoveringer og festlige hodeplagg av alle slag. Flosshatter laget i flagg, flaggtatovering, flaggsandaler og flaggsaronger, fiberoptiske hanekammer, lyssverd, oppblåsbare Harbour Bridge-hatter som langt overgår heliumballonger. Og effektene brukes av folk i antrekk av alle grader av festlighet. Til og med damer i hijab og heldekkende drakter syntes ikke det var noe upassende å tre hodeplagg utenpå hijaben!

Gullbjørn syns feiringen tyder på at folk kan være australske uansett form, farge og religion, og da er det kanskje ikke så viktig hvorfor de feirer, men at de har noen felles minner og opplevelser. Ja til fest!

4 kommentarer:

 1. åå, bilde!
  Ja til bilde av Harbour Bridge hatt utenpå tildekket quinde :D
  (nå skal jeg jammen google...)

  SvarSlett
 2. F A N T A S T I S K !
  jeg fant hatten :D

  SvarSlett
 3. Hvor fant du den? Og utenpå tildekket dame? Jeg syns det er litt flaut å ta bilde av folk sånn helt uten videre...

  SvarSlett
 4. nei, det var ikke tildekket dame. Men oppblåst bru med fyrverkeri på var jo festlig lell :D

  Til glede for andre:
  http://www.flickr.com/photos/abk-images/426483531/in/photostream/

  SvarSlett