fredag 4. februar 2011

Verdensmestre i hyggelighet?

På bussen nordover gjennom CBD en tidlig morgen kom pappaen i familien i prat med en dame på godt over 70 år. Hun fortalte at hun var på vei til pensjonistfilmklubben hun var med i. "Det er viktig å ha noe artig å gjøre på når man er pensjonist", fortalte hun ivrig.

Denne uka hadde de hatt "Another Year" av Mike Leigh i hjemmelekse, og hun så fram til å diskutere filmen med de andre i klubben samtidig som de drakk kaffe av altfor små kopper og spiste krumkaker sirlig dandert på skjørt porselensservise med kniplingsduker under. Eller i alle fall var det slik pappa sitt indre bilde av eventuelle norske pensjonistfilmklubber så ut.

Da den sjarmerende eldre damen skjønte at pappaen mente at "The King's Speech" er en perfekt film som det ville ha vært umulig å forbedre, og at han hadde tenkt å se både "True Grit" og "Black Swan" som hun selv likte veldig godt, foreslo hun at de skulle ta følge til fots fra siste holdeplass der bussen stoppet og videre til Circular Quay. På veien diskuterte de mer film, og da de kom fram ble de stående og snakke om hvem som bør vinne Oscar om noen uker, før de gikk hver til sitt.

Gullbjørn så at dette møtet fikk pappa til å tenke en tanke som dukker opp hver bidige dag: Hva er det som gjør at vilt fremmede her nede er så hyggelige hele tida?
Engelskmennene er høflige fordi det er forventet av dem, og amerikanerne har sin overfladiske jovialitet, men folka her virker genuint utadvendte og trivelige. De eneste fremmede hjemme som er like forbanna hyggelige er narkisene som selger gatemagasiner.

Pappa og Gullbjørn grublet litt over dette, og gikk mot Wharf 3 der ferja til Manly går fra. Og der møtte de en selger av gatemagasinet "The Big Issue". For en kombinasjon - en representant for den mest serviceinnstilte yrkesgruppa i verden i det landet som har de hyggeligste folka!

Pappa kjøpte bladet, som hadde Jack Nicholson på forsida, og selgeren var i kjempehumør der han spøkte og lo og bidro til at en til vanlig morgengretten pappa fikk en ganske god start på dagen. Og siden Idunn sovna på ferja fikk han lest litt også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar