onsdag 25. januar 2012

Krydderurt #3 - Rosmarin


Rosmarin er navnet på en krydderurt som for en filmnerd lett assosieres med en viss diabolsk baby. Bra film, om en litt gammeldags - og det er dette krydderet også. Det smaker et eller annet som ikke helt har fulgt med tiden, men gått ut på dato og blitt erstattet med med moderne alternativer.

Denne krydderurten har mye overtro og legender knyttet til seg fra gammelt av, og har fått navnet sitt etter ros marinus - "havdugg". En annen mulig etymologisk forklaring er at den er oppkalt etter Jomfru Maria. Ikke nok med det - Afrodite var ifølge sagnet innhyllet i rosmarin da hun steg opp av havet.

Det blir påstått at rosmarin har medisinsk virkning mot et vell av lidelser, men akkurat hvor vitenskaplig dette er kan nok diskuteres. Blant annet skal urten virke beskyttende mot frie radikaler, så sannsynligvis vil dette si at det holder omstreifende kommunister unna. Litt på samme måte hvitløk virker mot vampyrer. Røde farer er det, begge deler.

Familien brukte rosmarin til svinefilet med kremet soppstuing og en byggrynssalat. Slett ikke verst sånn totalt sett, men det stod i oppskrifta at rosmarin kan byttes ut med salvie, og det er en viss sannsynlighet for at dette blir gjort neste gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar