torsdag 19. januar 2012

Krydderurt #2 - Merian


Lørdag 14. januar lagde familien gulasj sammen med deres tilreisende gode venner fra den lille storbyen. Gulasj er nasjonalretten i Ungarn, og er en rett med like mange oppskrifter som kokker som lager den. Mest kjent er den kanskje for å inneholde uanstendige mengder paprika.

I oppskriften familien brukte skulle det være tilsatt krydderurten "merian". Dette høres ut som et bibelsk kvinnenavn eller noe som har med lengdegrader å gjøre, men det er egentlig ikke noe annet enn den opp-pimpete fetteren til mer kjente oregano. Dette er ikke et krydder man finner sånn uten videre på den lokale billigbutikken, men vi fant det på Mega.

Merian er ganske kraftige saker sånn rent smaksmessig, og i en oppskrift skalert slik at man skulle bruke et halvt stort glass paprikapulver utgjorde ikke merianmengden mer enn en teskje.

Et triks som suppegjøken i familien - la oss kalle ham "pappa" - har lært seg er å koke alle supper og gryteretter på svak varme så lenge at man helt har glemt at de står på komfyren. Dette gir mørt kjøtt som smelter på tunga og massevis av smak. (Det gir også rikelig tid til mannfolkslarv på kjøkkenet, gjerne med en øl i neven).

Smakfullt var det også denne gangen, så denne oppskrifta kommer vi til å bruke igjen. Du kan også gjøre det - du finner den i Familiekokeboka til Gausdal og Alfsen. Denne boka anbefales på det varmeste, den er herlig fri for matsnobberi og jålete oppskrifter - og er bare en veiviser til god mat for alle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar