Paprikapulver er tilsynelatende så vanlig i norsk matlaging at man som regel bare får kjøpt det i store glass fra krydderhylla i butikken - en ære som ellers bare er gitt til salt, pepper, kanel og piffi.
Siden familien lager ungarsk gulasj jevnlig er vi vant med å bruke store mengder paprika. Dette er en pepperfrukt som opprinnelig kom fra Sør-Amerika, men den paprikaen som brukes i matlaging i dag er en etterkommer av en genvariant som i sin tid ble kultivert fram i Ungarn.
Paprika inneholder enorme mengder C-vitaminer, og ble derfor brukt i eksperimentene til den ungarske vitenskapsmannen Albert Szent-Györgyi som fikk nobelprisen i 1937 for bl.a. sin oppdagelse av askorbinsyre.
Det paprikapulveret man får kjøpt i vanlige butikker i Norge er som mye annet her til lands ganske mildt, men i land som er mer seriøse i sin paprikabruk får man flere varianter, og der paprikaens styrke stopper tar søskenbarnet chili over.
Målet med vårt krydder- og urteforsett er ikke bare å bruke krydderne i ren tilstand, men også å bruke dem på nye måter. Derfor nyttet det ikke bare å lage gulasj som vanlig, så i stedet laget vi en paprikabasert kyllingsuppe med selvlaget kraft av kalkuninnmat vi hadde til overs fra nyttårsaften. Sånn sett var det nok krafta som bidro mer til den gode smaken i resultatet enn hva paprikaen gjorde, men uansett endte vi opp med en middag vi gjerne lager igjen.
Pappaen i familien dro forresten i sin tid på pilgrimsferd til Ungarn for å spise ekte gulasj, men uten å se noe til paprikabutikker slik som på bildet over.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar