mandag 16. mai 2011

Mamma eller passepike?

En av de morsomme gjettelekene som man kan ha på Karmøy (eller mer spesifikt i Veavågen der familien bor), er å prøve å finne ut om de unge jentene som triller barnevogn er mamma, eller er en avlastning til en mamma. Man får det ikke mer moro enn man lager selv, og dette er en av de tingene Gullbjørn prøver å forklare til Konrad Koala som ble med familien hjem fra Australia og nå bor sammen med familien til daglig.

Gullbjørn nevnte det nok da han fortalte at Konrad Koala kom til Australia - Konrad er ikke den skarpeste kniven i... i... i... ja, på det stedet der man legger kniver. Hans forfedre har gjennom årtusener spesialisert seg på så næringsfattig kost at man kunne ikke utvikle en slik luksus som en stor hjerne. Derfor skal det litt til at Konrad forstår alt det som foregår på Karmøy, men Gullbjørn satser på at med mye frukt, grønnsaker og snop så har Konrad energi til å lære litt om det stedet han er på nå.

Mamma eller passepike er et spill som er mer usikkert her enn de fleste andre steder i Norge. Ryktene sier at i Åkrehamn, fem kilometer sør for Veavågen, har de norges største andel enslige tenåringsmødre. Gudene må vite om det i Veavågen er mer vanlig med prevensjon eller å holde sammen når man får barn sammen. Når det er sagt så er jo Gullbjørn vant til at det kan være lurt å starte tidlig, for i Stavanger ble han vant til at matfars fire barnebarn sprang ned dørene. Mammaen deres var bare 19 år når hun ble mamma første gang, og hun startet sin andre karriere før hun fylte 30. I Veavågen er det uansett ofte yngre jenter som går på tur med barnevogn, og det kan gi litt mer spenning i hverdagen.

Det å gå på tur er forresten også et litt nytt fenomen for Konrad. Da han ble en del av familien gikk de ut av leiligheten, men de sa ikke at de skulle på tur, mens nå er det som regel ettermiddag eller helg når de snakker om det å gå ut som å gå ut på tur. Gullbjørn har prøvd å forklare at når man bor midt i en stor by så er det mer vanlig at man går når man skal gjøre det man gjør. På et lite sted som Vedavågen driver ikke folk og går på samme måten som i by.

Det kan virke som om det ikke er like mange steder å gå til, for som regel når familien går ut døra så setter de seg i en bil og kjører vekk. Idunn kjøres i barnehagen, og pappa kjører på jobb. Og mamma sitter på hjemmekontor. Dermed blir det ikke naturlig trim for noen av dem, slik det ble i Sydney der både mor og far gikk minimum 4 kilometer hver dag, og som regel mer. Det var så mye by å utforske, så mange nye steder å se.

Hekk- og hagebygda Vea har mye fint å se på den og. Formklipte hekker og forseggjorte hager, for eksempel. Sjøutsikt mot vest, der Utsira ligger ytterst. Museum tegnet av Snøhetta. I fjor på syttende mai hadde Veabygda Norges nyeste kirke, og den er fin den og. Men det er ikke så mye for familien å delta på. Så derfor, når de går ut på Vea, går de på tur. Og gjetter på hvem det er som triller barnevogna.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar