fredag 13. januar 2012

Grønnsaksforsett 2012: Urter og Krydder

Gullbjørn har vært igjennom et innholdsrikt år, og la merke til at familien visstnok hadde et grønnsaksforsett i 2011, men de telte aldri noenting, og plutselig var året over. Nå skal de liksom igang igjen, de liker å lage seg prosjekter, men de er ikke alltid så glad i gjennomføring.

Poenget er uansett at familien ikke gidder nyttårsforsetter av typen der man må gjøre mindre av noe man liker eller mer av noe man ikke liker. Familien liker forsetter av den typen der man liker noe, men ikke får gjort det ofte nok, og om man gjør det så teller det ikke, for man har ikke lagt merke til det. I 2010 lyktes familien godt med oppdraget de gav seg selv. 58 grønnsaker ble gjennomgått. De gamle, velkjente ble testet i nye oppskrifter, mens de nye ble testet i velprøvde retter, eller noe nytt. Sånn ble det grønnsakssuppe med kassava (ikke spesielt godt) og cherrytomatsuppe med kamskjell og vodka (en skikkelig slager).

I år holder man seg i matverdenen, men bytter til krydder og urter. Poenget er det samme nå: flest mulig krydder og urter, og de kjente helst på en ny måte. Vi starter sterkt, med chili-pulver på første plass (innimellom har vi allerede brukt salt og pepper, kanel og en del av det vi pleier til vanlig - men dette er den første nye bruken, nesten iallfall.

# 1. Chilipulver i smoothie.
Den første varianten lærte Gullbjørn om i varm form fra Dromedar kaffebar i Trondheim, som serverer Sweet Chili - en mokkakakao med chilipulver. Vi har laga smoothie av pære, vaniljeis, melk, oboy, sjokoladesaus og chili. Knallgodt!

Den andre varianten er inspirert av hvordan man spiser ananas i Thailand - der dypper man nemlig nyoppskåren frukt, spesielt ananas og grønn papaya, i en blanding av sukker, salt og chili. For norske ganer er det greit å ta vekk saltet, men chilien i kombo med gule frukter er supergod! Vi laga av frossen papaya, ananas og mango (fra pose) og ferske pærer og eplejuice. Men neste gang tror  chilien må siktes, for å spise en stor klump ødelegger litt for smaksløkene, det var iallfall det Gullbjørn observerte.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar